PDF

Het PDF (Portable Document Format) bestandsformaat is ontwikkeld door Adobe, oorspronkelijk bedoeld voor de offset-drukkerij branche, maar met de succesvolle Acrobat Reader is dit formaat de defacto standaard geworden voor het uitwisselen van opgemaakte documenten. PDF wordt verder ook goed ondersteund met onafhankelijke software ontwikkelaars. Er zijn concurrerende PDF readers verkrijgbaar zoals Foxit en Pdf Xchange.

PDF E-Book variant

De meeste E-book readers ondersteunen PDF. De mate waarin kan variëren. Sommige laten de opmaak achterwege en tonen alleen de tekst, andere tonen de hele pagina waardoor er ingezoomd en gescrold moet worden om het op een klein scherm te kunnen lezen, weer anderen kunnen het allebei met de optie om het origineel te bekijken of een zogenaamde "reflow" functie die de tekst weergeeft. Voor de PC is behalve Acrobat Reader en de vele varianten ook expliciete E-book reader software verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld KooBits . Zie de screenshot hieronder.

KooBits screenshot

 Print variant

Dit bestand is zodanig ingedeeld dat er eenvoudig een boekje uitgeprint kan worden. PDF Xchange heeft de meest uitgebreide print opties van alle PDF readers die zijn uitgetest (daarmee zou zelfs van de E-book variant een boekje geprint kunnen worden). Als uw printer geen duplex mode ondersteunt print u eerst de even pagina's, en daarna op de achterzijde de oneven pagina's. Let daarbij op dat u het papier op de juiste manier weer invoert. De kaft wordt het mooist als u deze randloos afdrukt (indien uw printer dat ondersteunt). Pas bij voorkeur geen schaalwijzigingen toe om een symmetrisch resultaat te krijgen. Als u bijvoorbeeld "automatisch aanpassen aan printermarge" inschakelt, en de boven- en onder- marges van de printer zijn verschillend (bij bijna alle printers is dat zo) dan zullen de pagina's niet alleen kleiner worden maar ook onderling verspringen.

Deze site maakt gebruik van functionele cookies.

English (Engels)